Verloop van de bevalling

Tussen de 37e en de 42e week van de zwangerschap mag je onder onze begeleiding bevallen, mits er niet eerder een reden was waarom je overgedragen bent aan de gynaecoloog. De meeste bevallingen vinden ook plaats tussen de 37-42 weken. Mocht je voor of na deze periode bevallen, dan vindt de bevalling plaats in het ziekenhuis, onder de verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.

Als je de verloskundige hebt gebeld en ze is bij jullie thuis, dan observeert ze de weeën om een beeld te krijgen of je inderdaad aan het bevallen bent, en waar je ergens in de bevalling zit. Ook kijkt ze hoe je de weeën opvangt en eventueel stuurt ze je een beetje bij. Ook voelt ze aan je buik, en luistert naar de harttonen van de baby.
Als de verloskundige denkt dat je goed aan het bevallen bent, dan doet ze ook een inwendig onderzoek. Hierbij voelt ze hoe de baarmoedermond aan het veranderen is, en of je al wat ontsluiting hebt.
Afhankelijk van hoe het gaat en hoe ver je bevalling gevorderd is, blijft ze bij jullie of ze gaat nog een poosje weg. Ze spreekt met jullie af wanneer je terug moet bellen en/ of wanneer ze weer komt.
De bevalling hoeft niet te beginnen met weeën. Het kan ook zijn dat eerst de vliezen breken. De meeste vrouwen komen na het breken van de vliezen binnen 24 uur goed in de weeën. Is het midden in de nacht, en het vruchtwater is helder, probeer dan nog wat te slapen. Ben je binnen 24 uur niet goed aan het bevallen dan moet je naar het ziekenhuis waar je een infuus krijgt om weeën op te wekken.

Tijdens de bevalling moet er heel wat gebeuren in je lichaam. Je kunt je baarmoeder vergelijken met een ballon met een tuitje. Dat tuitje is je baarmoedermond, deze is ongeveer 5 cm lang. De baarmoedermond moet wat naar voren komen richting het baringskanaal, hij moet korter worden (verstrijken) en hij moet opengaan staan (ontsluiten).

Als alles achter de rug is blijft de kraamverzorgster bij jullie en gaan wij weer weg. De baby kan de eerste dagen misselijk zijn, dit komt omdat het kindje wat vruchtwater en bloed ingeslikt heeft. Ook kan de baby moeten spugen. Schrik hier niet van, houd de baby wat voorover of leg het op de zij.
In verband met de misselijkheid en ook in verband met het geven van borstvoeding is het daarom belangrijk om het wiegje van de baby bij voorkeur bij jullie op de slaapkamer te zetten.

PRAKTIJKADRES ZWALUW 3A 7951 MA STAPHORST