Pijnbestrijding

Bijna alle vrouwen ervaren pijn tijdens de bevalling. De duur en de ernst van de pijn tijdens een bevalling wisselen. Meestal neemt de pijn toe naarmate je meer ontsluiting krijgt.
Ademhaling- en ontspanningsoefeningen kunnen het opvangen van de weeën makkelijker maken. Ook een massage of een warme douche kunnen weeën dragelijker maken. Het lichaam van een vrouw maakt tijdens een bevalling endorfine aan, dit is een hormoon met een pijnstillend effect. Het zorgt ervoor dat de pijn beter te verdragen is. Toch kan het zijn dat de pijn als ondragelijk ervaren wordt. Dit kan komen door uitputting, angst of spanning.

Ondersteuning

Het is belangrijk om tijdens een bevalling steun te hebben van je partner, maar soms is het fijn om iemand extra bij je in de buurt te hebben. Als het voor ons nog te vroeg in de baring is om bij jullie te blijven, dan is er de mogelijkheid bij verschillende kraamcentra om een gespecialiseerde kraamverzorgster naar jullie toe te sturen om jou te helpen bij het opvangen van de weeën. Mocht je hier behoefte aan hebben, laat het ons dan gerust weten.

TENS

Soms geven vrouwen aan dat ze het fijn vinden om een TENS apparaat te gebruiken bij de baring.
TENS is een apparaat dat via vier elektrodes, die je op de rug plakt, lichte elektronische pulsen geeft. Je kunt zelf de sterkte van de pulsen aanpassen. Hoe hoger de sterkte, hoe beter de pijnstillende werking.
De stimulatie van de zenuwen vindt plaats via de op de huid aangebrachte elektrodes. Langdurig gebruik van de TENS is niet schadelijk en de TENS heeft geen bijwerkingen.
Een deel van de zorgverzekeraars vergoedt het huren van het TENS apparaat. Voor meer informatie: zie de TENS website hier.

Mocht het zijn dat je het niet meer ziet zitten of de bevalling is al lang bezig, je bent moe en de baring is nog niet zover gevorderd dat je mag gaan persen, dan kan het nodig zijn om iets te krijgen tegen de pijn. Hiervoor moet je wel naar het ziekenhuis. Er zijn verschillende middelen om iets aan de pijn te doen.

Ruggenprik (epiduraal)

Een ruggenprik is een injectie in je onderrug met een combinatie van pijnstillende medicijnen (de medicijnen verschillen per ziekenhuis). Bij deze pijnbehandeling heb je geen pijn meer in je onderlichaam. De anesthesioloog brengt onder plaatselijke verdoving onder in je rug een naald aan. Daarbij moet je jouw rug bol maken en stil blijven liggen of zitten (ook tijdens de weeën). Via de naald wordt een dun, soepel slangetje in je rug gebracht. De naald gaat er weer uit, het slangetje blijft zitten. Door dit slangetje krijg je tijdens de hele bevalling pijnstillende medicijnen toegediend. Binnen 15 minuten voel je geen pijn meer.

De voordelen van een ruggenprik:

De nadelen van een ruggenprik:

Pompje met remifentanil

Het nieuwe middel remifentanil is een morfineachtige stof die wordt toegediend via een slangetje in de arm (infuus), dat vastzit aan een pompje. Je kunt zelf met een drukknop de hoeveelheid remifentanil bepalen die je toegediend krijgt. Het pompje is zo afgesteld dat je jezelf nooit te veel kunt geven.

Voordelen van remifentanil:

Nadelen van remifentanil:

Deze informatie komt uit de folder “Hoe ga je om met pijn”. Je kunt deze folder hier downloaden of bij ons op de praktijk krijgen.

PRAKTIJKADRES ZWALUW 3A 7951 MA STAPHORST