Thuis of poliklinisch

Thuis

Een thuisbevalling heeft als voordeel dat je in je eigen vertrouwde omgeving bent. We zullen meestal eerst bij je langs komen. Wanneer de bevalling zo ver gevorderd is dat de baby binnen een paar uur wordt verwacht, dan zullen we bij je blijven om je het laatste stuk van de baring te begeleiden. We bellen dan de kraamverzorgster en we zorgen dat alles klaar staat voor de bevalling. Het kan ook zijn dat we de vader vragen om iets klaar te maken of te pakken.
Soms is het zo dat het niet meer verantwoord is om thuis te blijven. In dat geval gaan we alsnog naar het ziekenhuis. Dit kan met eigen vervoer zijn, of bij de verloskundige in de auto of per ambulance.
Als je thuis bevallen bent, dan zorgt de kraamverzorgster ervoor dat alle wordt opgeruimd, dat je kunt douchen of dat je wordt gewassen in bed en dat jullie baby verzorgd wordt. Zo kunnen jullie samen bijkomen van de bevalling.

Poliklinisch

Je kunt er voor kiezen om zonder medische indicatie, dus op eigen verzoek, in het ziekenhuis te bevallen. In dit geval komt er een verpleegkundige van het ziekenhuis ons assisteren.
We overleggen met jullie wanneer je graag naar het ziekenhuis wilt, meestal denken we dan dat het nog enkele uren zal duren voordat het kindje geboren wordt.
Als alles zonder problemen verloopt, mag je binnen 2-3 uur weer naar huis, wanneer het laat in de avond/ nacht is, kan je ook een nachtje blijven.
Denk er aan dat wanneer je poliklinisch bevalt, je afhankelijk van je verzekering, vaak een eigen bijdrage moet betalen.

Complicaties

Als er zich complicaties voordoen, dan dragen we de zorg over aan de gynaecoloog. Er is dan sprake van een medische indicatie. In dat geval heb je geen eigen bijdrage voor het ziekenhuis. Soms is het zo dat je dan ook wat langer moet blijven in het ziekenhuis. We bespreken dit met jullie als deze situatie zich voor doet.
Het hoeft overigens niet altijd zo te zijn dat je de gynaecoloog ziet. Er werken op de verloskamers van het ziekenhuis ook verloskundigen die onder de verantwoordelijkheid van de gynaecoloog hun werk doen. Ze kunnen wel altijd overleggen met de gynaecoloog of vragen of deze even mee kijkt.

PRAKTIJKADRES ZWALUW 3A 7951 MA STAPHORST