Kraambed

We zijn er natuurlijk niet alleen voor je zwangerschap en bevalling, maar ook in de eerste dagen na je bevalling. Daarom komen we de eerste dagen in de kraamweek  elke dag, en later om de dag kijken hoe het met jullie gaat. Daarbij letten we  op hoe jij herstelt en bij jullie kindje kijken we naar hoe hij of zij zich ontwikkelt. Mochten we van jou of de kraamzorg horen dat er een probleem is, dan proberen we samen tot een oplossing te komen.
Mocht je in het ziekenhuis bevallen zijn dan horen we ook graag wanneer je thuis bent. Je kan hiervoor ons telefonisch bereiken tussen 12.00 en 13.00 op 0522-460523 Zaterdags en op zon en feestdagen en wanneer je ís middags naar huis gaat, bel ons dan tussen 17.00 en 21.00 op de diensttelefoon: 06-50432716 . Laat ons ook weten wanneer de baby nog in het ziekenhuis moet blijven maar jij ontslagen bent. Ook vinden we het fijn als je ons belt wanneer jullie kindje thuis komt.

Controles tijdens de kraamtijd

In de kraamtijd komen we de eerste dagen elke dag langs om te kijken hoe het met jullie gaat, en later in de kraamweek slaan we een of twee dagen over.
Meestal komen we ís morgens langs voor een visite. We proberen dit tussen 9.00 en 13.00 uur . Mochten we het erg druk hebben dan kan het zijn dat we pas na 15.00 uur langs komen, of dat we jullie even bellen.
Na je bevalling krijg je van ons een aantal brieven, een voor de huisarts, een voor de wijkverpleegkundige en een kopie van de brief voor jullie zelf. Dit is om de zorg zoveel mogelijk te laten doorlopen.
Als we langskomen kijken we onder andere naar de temperatuur van moeder en kind, hoe het gaat met het bloedverlies, we controleren de hechtingen, bespreken hoe de voeding loopt, de kleur van jullie kindje, enzovoort.
Meestal duurt de visite 15 minuten, maar dit kan ook uitlopen als er bijzonderheden zijn.
Ook proberen we dat de verloskundige, die de bevalling heeft begeleid, in ieder geval een keer langskomt, zodat je vragen kan stellen over de bevalling en zodat we soms dingen kunnen uitleggen. Mocht dit onverhoopt niet lukken dan is er op de nacontrole ook nog alle ruimte voor. Ook staan we open voor feedback, is er iets niet gegaan zoals je gehoopt had probeer dat dan met ons te bespreken, soms kon het niet anders in een bepaalde situatie en soms is het voor ons iets om van te leren.
Ook hebben we het tijdens een van de visites over zaken als vitamine K en vitamine D, anticonceptie en de nacontrole.

Vitamine D en K

Vitamine D en K zijn vitamines voor de bloedstolling en de botontwikkeling die kinderen, die borstvoeding krijgen, waarschijnlijk niet voldoende binnen krijgen. Deze zijn bij de apotheek of drogist te komen en het advies is om met beide druppels te starten als het kindje 8 dagen oud is. Als je borstvoeding geeft is het advies ook om zelf vitamine D druppels te nemen. Dit voorkomt botontkalking op latere leeftijd.

Gehoortest en hielprik

Tijdens je kraamtijd komt een medewerkster van Carinova langs voor de gehoortest soms, afhankelijk van je kraamverzorgster, neemt zij ook de hielprik af. Dit gebeurd tussen de 4e en de 7e dag. Aangezien dit geregeld wordt via de gemeente, is het belangrijk dat jullie kindje binnen 3 werkdagen aangegeven is bij de gemeente waar jullie kindje geboren is. Als je naar het gemeentehuis gaat, denk er dan om dat je jullie identiteitsbewijzen meeneemt en eventueel het trouwboekje of de akte van erkenning.
Bij de hielprik worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van jullie kindje. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Deze aandoeningen zijn niet te genezen. Maar als ze op tijd worden opgespoord, zijn ze wel goed te behandelen. Het is daarom heel belangrijk voor de gezondheid van jullie kind dat jullie meedoen aan de hielprik. Voor meer informatie over de hielprik kunnen jullie hier de website van het RIVM bekijken 

Nacontrole

Wij vinden het fijn als je 6 weken na je bevalling bij ons op nacontrole komt. Hierbij praten we na over de bevalling en horen we hoe het in de tussentijd met jullie gegaan is. Vaak controleren we je ijzergehalte, je bloeddruk, je gewicht en indien nodig kijken we naar je hechtingen. Soms voelen we naar je buikspieren en bespreken we anticonceptie nog een keer.  Voor de nacontrole kan je als jullie kindje ongeveer 3-4 weken oud is, ís middags een afspraak maken tussen 12.00 -13.00  uur op het telefonisch spreekuur. We proberen de na controle afspraak te plannen bij de verloskundige die je bevalling heeft begeleid.

Anticonceptie

Anticonceptie is iets waar je waarschijnlijk niet meteen aan denkt als je net bevallen bent, maar het is wel belangrijk om te bedenken wat jullie willen. Zolang als je borstvoeding geeft ben je minder vruchtbaar. Maar voor dat je menstruatie weer op gang is heb je een eisprong, je bent dus weer vruchtbaar voor je het zelf in de gaten hebt. Er zijn verschillende methoden om een nieuwe zwangerschap te voorkomen alle methoden staan hier op een rijtje.

Kraamzorg

Lijst kraamcentra staat al onder wat te regelen in de zwangerschap. In de kraamtijd is de kraamverzorgster er voor jullie gezin. Ze houdt in de gaten hoe het met moeder en kind gaat. Denk hier bij aan temperatuurcontroles van moeder en kind, het voelen naar de baarmoeder, bloedverlies beoordelen, hechtingen bekijken, kijken of het kindje mooi van kleur blijft, enzovoorts. Verder helpt ze bij de verzorging van moeder en kind, doet lichte huishoudelijke taken en helpt bij de voedingen van de baby. Mocht de kraamverzorgster problemen signaleren dan zal ze dit met ons bespreken

Borstvoeding

Tijdens de zwangerschap zullen we met je bespreken of je borst- of flesvoeding wilt geven. Borstvoeding heeft grote voordelen voor je kindje:

Mocht je er toch niet voor kiezen om borstvoeding te gaan geven dan krijg je van ons uiteraard alle begeleiding bij het geven van kunstvoeding.

PRAKTIJKADRES ZWALUW 3A 7951 MA STAPHORST