Controles tijdens de kraamtijd

In de kraamtijd komen we de eerste dagen elke dag langs om te kijken hoe het met jullie gaat. Later in de kraamweek slaan we een of twee dagen over.
Meestal komen we ís morgens langs voor een visite. We proberen dit tussen 9.00 en 13.00 uur . Mochten we het erg druk hebben dan kan het zijn dat we pas na 15.00 uur langs komen, of dat we jullie even bellen.
Na je bevalling krijg je van ons een aantal brieven, een voor de huisarts en een kopie van de brief voor jullie zelf. Dit is om de zorg zoveel mogelijk te laten doorlopen.
Als we langskomen kijken we onder andere naar de temperatuur van moeder en kind, hoe het gaat met het bloedverlies, we controleren de hechtingen, bespreken hoe de voeding loopt, de kleur van jullie kindje, enzovoort.
Meestal duurt de visite 15 minuten, maar dit kan ook uitlopen als er bijzonderheden zijn.
Ook proberen we dat de verloskundige, die de bevalling heeft begeleid, in ieder geval een keer langskomt, zodat je vragen kan stellen over de bevalling en zodat we soms dingen kunnen uitleggen. Mocht dit onverhoopt niet lukken dan is er op de nacontrole ook nog alle ruimte voor. Ook staan we open voor feedback, is er iets niet gegaan zoals je gehoopt had probeer dat dan met ons te bespreken, soms kon het niet anders in een bepaalde situatie en soms is het voor ons iets om van te leren.
Ook hebben we het tijdens een van de visites over zaken als vitamine K en vitamine D, anticonceptie en de nacontrole.

Vitamine D en K

Vitamine D en K zijn vitamines voor de bloedstolling en de botontwikkeling die kinderen, die borstvoeding krijgen, waarschijnlijk niet voldoende binnen krijgen. Deze zijn bij de apotheek of drogist te kopen en het advies is om met beide druppels te starten als het kindje 8 dagen oud is. Als je borstvoeding geeft is het advies ook om zelf vitamine D druppels te nemen, dit voorkomt botontkalking op latere leeftijd. Kinderen die flesvoeding krijgen hebben voldoende aan alleen vitamine D. Ook hier wordt mee gestart als het kindje 8 dagen oud is.   

Gehoortest en hielprik

Tijdens je kraamtijd komt een medewerkster van Carinova langs voor de gehoortest soms, afhankelijk van je kraamverzorgster, neemt zij ook de hielprik af. Dit gebeurd tussen de 4e en de 7e dag. Aangezien dit geregeld wordt via de gemeente, is het belangrijk dat jullie kindje binnen 3 werkdagen aangifte doet bij de gemeente waar jullie kindje geboren is. Als je naar het gemeentehuis gaat denk er dan om dat je jullie identiteitsbewijzen meeneemt en eventueel het trouwboekje of de akte van erkenning.
Bij de hielprik worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van jullie kindje. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Deze aandoeningen zijn niet te genezen. Maar als ze op tijd worden opgespoord, zijn ze wel goed te behandelen. Het is daarom heel belangrijk voor de gezondheid van jullie kind dat jullie meedoen aan de hielprik. Voor meer informatie over de hielprik kunnen jullie hier de website van het RIVM bekijken 

Nacontrole

Wij vinden het fijn als je 6 weken na je bevalling bij ons op nacontrole komt. Hierbij praten we na over de bevalling en horen we hoe het in de tussentijd met jullie gegaan is. Vaak controleren we je haemoglobine gehalte, je bloeddruk, je gewicht en indien nodig kijken we naar je hechtingen. Soms voelen we naar je buikspieren en bespreken we anticonceptie nog een keer. Voor de nacontrole kan je als jullie kindje ongeveer 3-4 weken oud is, ís middags een afspraak maken tussen 12.00 -13.00  uur op het telefonisch spreekuur. We proberen de na controle afspraak te plannen bij de verloskundige die je bevalling heeft begeleid.

PRAKTIJKADRES ZWALUW 3A 7951 MA STAPHORST