Onderzoeken

Met behulp van een echo kan gekeken worden of er sprake is van een miskraam of niet. Meestal kan vanaf 8 weken gezien worden of het hartje klopt. In dat geval is de kans op een miskraam klein, maar niet uitgesloten. Een lege vruchtzak, of een niet levende embryo zonder hartactie kan met de echo betrouwbaar worden opgespoord. Ben je minder dan 5 weken over tijd dan geeft de echo soms geen duidelijkheid,  dan herhalen we de echo vaak met 2-3 weken en kijken dan opnieuw of er misschien een kloppend hartje te zien is.

Een echo verandert niets aan de uitkomst van een zwangerschap, en een miskraam is een veel voorkomend en natuurlijk verschijnsel. Daarom kan het goed zijn om een afwachtende houding aan te nemen. Heel vroeg in een zwangerschap kunnen we nog niet veel zien.

Nadat er met behulp van een echo is vastgesteld dat er sprake is van een miskraam zijn er twee mogelijkheden:

De keuze is een kwestie van persoonlijke voorkeur, beide behandelingen hebben voor- en nadelen. We bespreken met je wat die zijn. Natuurlijk kan je eerst een periode afwachten om vervolgens toch voor een curettage te kiezen.

Mochten we bij de echo gezien hebben dat er sprake is van een miskraam dan is het wel verstandig om groot maandverband en huis te halen en eventueel iets om je bed mee te beschermen mocht je opeens ruim bloedverlies krijgen. We adviseren je om geen tampons te gebruiken.

Mocht je een miskraam gehad hebben dan is er de mogelijkheid om met de echo een keer te kijken of je inderdaad een complete miskraam hebt gehad.

Lichamelijk herstel je vaak snel na een miskraam, je kan nog enkele weken iets bloedverlies of bruine afscheiding hebben. Na het bloedverlies is gestopt is je lichaam ook weer klaar voor een nieuwe zwangerschap, na een miskraam is het niet moeilijker om zwanger te worden.
Denk aan gezond leven en het slikken van foliumzuur. Mocht je opnieuw zwanger zijn, laat het ons dan op tijd weten, dan plannen we, als je dat zou willen, een vroege echo bij ongeveer 9 weken.

Mocht je 2 keer achter elkaar sprake zijn van een miskraam dan is het mogelijk om je naar de gynaecoloog te laten verwijzen. In enkele gevallen is er toch een achterliggende oorzaak te vinden, hiervoor zal onder andere van beide ouders bloed afgenomen worden voor onderzoek.

PRAKTIJKADRES ZWALUW 3A 7951 MA STAPHORST