Geboorteplan

Ongeveer een maand voor de uitgerekende datum boeken we een dubbel consult van 20 minuten voor je, om wat zaken rondom de bevalling met je te bespreken. Op internet of op zwangerschapsgymnastiek heb je misschien gehoord dat je een geboorteplan  kunt opstellen. Het is een document waarin je jouw wensen rondom de bevalling opschrijft. Het is bedoeld om de verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt, wat jouw ideeën en wensen zijn. Het is tegelijk een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar.

Houd er rekening mee dat een geboorteplan niet  betekent, dat de bevalling ook zo zal verlopen. Elke bevalling is uniek. De verloskundige hulpverlener zal rekening houden met jullie wensen, maar de verloskundige heeft ook de taak en de verantwoordelijkheid  om je bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen. Zij is gebonden aan richtlijnen, die door de beroepsgroep zijn opgesteld, om de veiligheid van moeder en kind te verhogen.
Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Dan weet je beter wat er mogelijk is.

In de praktijk hebben we enkele exemplaren te leen van het boek: ‘Veilig Bevallen’ van Beatrijs Smulders en Mariëlle Croon. Ook de plaatselijke bibliotheek heeft dit boek en andere voorlichtingsboeken beschikbaar voor uitleen. Raadpleeg websites en internet over zwangerschap en bevalling. Houd er rekening mee dat niet alle informatie op internet betrouwbaar is. Lees de folder ‘De bevalling en pijnbehandeling’ van de KNOV die je van ons krijgt.

Tips bij het schrijven van een geboorteplan:

Wat staat er in een geboorteplan?

Bespreek je plan met ons. Na dit gesprek kun je het nog aanpassen of aanvullen als dat nodig is. Geef ons een kopie van je geboorteplan en maak een paar extra exemplaren in geval je naar het ziekenhuis verwezen wordt voor of tijdens de baring.

PRAKTIJKADRES ZWALUW 3A 7951 MA STAPHORST