Prenatale Diagnostiek

Met vervolgonderzoek (prenatale diagnostiek) kan met zekerheid worden vastgesteld of je kind het syndroom van Down of eventueel een andere afwijking aan de chromosomen heeft. Dit vervolgonderzoek bestaat uit een vlokkentest (tussen 11 en 14 weken zwangerschap) of een vruchtwaterpunctie (na 15 weken zwangerschap).
In sommige gevallen kun je ook direct kiezen voor prenatale diagnostiek, bijvoorbeeld wanneer:

Vlokkentest en vruchtwaterpunctie

Bij een vlokkentest wordt een stukje weefsel van de placenta weggenomen en onderzocht. Bij vruchtwaterpunctie wordt vruchtwater afgenomen en onderzocht. Bij beide onderzoeken bestaat een kleine kans op een miskraam tengevolge van het onderzoek. Deze kans is 1 op 100 tot 1 op 150. Bij een vlokkentest heb je binnen twee weken de uitslag, bij een vruchtwaterpunctie duurt dat twee tot drie weken. Wanneer je meer informatie wilt over de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie, kijk dan op www.prenatalescreening.nl.

Meer informatie 

De informatie op deze website over prenatale screening en diagnostiek is grotendeels genomen uit de brochures: Informatie over de screening op Downsyndroom en Informatie over het Structureel Echoscopisch onderzoek. De volledige brochures staan ook op internet: www.prenatalescreening.nl.
Ook hebben we op de verloskundigenpraktijk een gedrukte versie van de folders voor je beschikbaar.

PRAKTIJKADRES ZWALUW 3A 7951 MA STAPHORST