Stuitligging en wat nu?

De meeste kinderen liggen rond de achtste maand met het hoofd naar beneden. Dat noemen we de ‘hoofdligging’.  Dat is voor het kind de meest natuurlijke ligging om geboren te worden. Bij 3-4% van de zwangerschappen is dit niet het geval en ligt het kind in stuitligging.

Wat is een stuitligging?

Bij een stuitligging ligt het hoofd van het kind boven in de baarmoeder, terwijl de billen of de voetjes bij de ingang van het bekken ligt.

Wat is de oorzaak van stuitligging?

In de meeste gevallen (85%) is er geen oorzaak voor de stuitligging. Wel komt de stuitligging vaker voor bij een meerlingzwangerschap, bij een placenta die voor de uitgang van de baarmoeder ligt en bij bepaalde afwijkingen aan de baarmoeder.

Wat zijn de risico’s van een stuitligging?

Bij een stuitligging is er meer kans op complicaties tijdens en na de bevalling dan bij een hoofdligging, voor zowel de moeder als het kind. De bevalling vindt plaats in het ziekenhuis en de gynaecoloog controleert het verdere verloop van je zwangerschap. De gynaecoloog onderzoekt of een vaginale stuitbevalling veilig is. Als dat zo is, dan kun je kiezen voor een vaginale bevalling of een keizersnede. Soms beslist de gynaecoloog om medische redenen tot een keizersnede, dan kun je niet kiezen.

De moeder heeft na een keizersnede meer kans op: wondinfectie, nabloeding, beschadiging van de blaas of het niet goed op gang komen van de darmen. Door de keizersnede is ook een litteken in de baarmoeder ontstaan. Alle volgende bevallingen na een keizersnede moeten daarom plaats vinden in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog. De gewone zwangerschapscontroles tot 35-36 weken zwangerschap doen wij als verloskundige. Omstreeks de 36e week van de zwangerschap wordt je naar de gynaecoloog verwezen voor de rest van de zwangerschap en de baring. De bevalling kan tot meer bloedverlies leiden en er is een kleine kans dat het litteken gaat scheuren. Daarom wordt de kracht van de weeën en het hartje van de baby tijdens de gehele baring geregistreerd.

Ligt je kind in stuitligging, dan zijn er twee mogelijkheden:
1. Afwachten. Misschien draait het kind nog spontaan in hoofdligging. Deze kans wordt kleiner naarmate je langer zwanger bent
2. Uitwendige versie. Dit is het draaien van het kind met de handen aan de buitenkant van de buik van stuitligging naar hoofdligging

Wanneer wordt de uitwendige versie gedaan?

In principe kan het kind, mits er voldoende vruchtwater is, vanaf 36-37 weken tot aan de bevalling gedraaid worden. Daarvoor kan het kind vaak zelf nog draaien. Kinderen veranderen vaak van ligging in de zwangerschap.

Wie voert de versie uit?

Echo Enzo is een verloskundig echocentrum waar je terecht kunt voor de uitwendige versie. Echo Enzo bevindt zich in het Gebouw Vermeer, Dokter van Deenweg 14 in Zwolle. Zij zijn van maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 12:30 uur telefonisch bereikbaar op 038 - 455 62 85. Zie ook www.echo-enzo.nlDe verloskundigen die hier werken zijn bevoegd en bekwaam om een uitwendige versie uit te voeren. De versie wordt meestal in de morgen gedaan.  Complicaties komen zelden voor. Bij het kind kan tijdelijk vertraging van de hartslag optreden. Die herstelt na enige tijd vrijwel altijd spontaan. Zo niet, dan wordt je doorgestuurd naar het ziekenhuis. Een enkele keer kan een spoedkeizersnede nodig zijn. Da kans daarop is minder dan 1%.

Hoe vaak lukt het draaien?

De kans op een succesvolle versie is ongeveer 40%. Voordat de verloskundige het kind draait wordt altijd een echo gemaakt om te bepalen of een uitwendige versie uitvoerbaar en zinvol is.

Wat gebeurt er na de uitwendige versie?

Je kunt na de versie een gevoelige buik hebben. Dit is normaal. Ook kun je na de versie het kind minder voelen bewegen. Na enkele uren is dat weer gewoon. Is dit niet zo, neem dan contact met ons op. Krijg je heftige buikpijn? Verlies je vruchtwater? Krijg je regelmatige weeën of verlies je bloed? Neem dan direct contact met ons op.

En als de uitwendige versie niet lukt?

Als de versie niet is gelukt of je kind draait weer terug, dan kan de versiepoging misschien herhaald worden. Blijft je kind in stuitligging, dan vindt de bevalling in het ziekenhuis plaats. We verwijzen je naar de gynaecoloog.

De bovenstaande informatie komt uit de folder ‘Uitwendige versie en stuitligging’ van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen. Voordat we je naar Echo Enzo in Zwolle verwijzen heb je een gesprek met ons. Je krijgt de folder mee en een verwijsbrief.

PRAKTIJKADRES ZWALUW 3A 7951 MA STAPHORST